Uw zaak verkopen? Zorg dat uw boekhouding is opgekuist

13 maart 2019

Uw zaak verkopen? Zorg dat uw boekhouding is opgekuist

Voor velen is de onderneming die ze bezitten een groot deel van hun pensioen en bestaat het plan om met de opbrengst van de verkoop van hun levenswerk te kunnen genieten van een zorgeloze ‘oudere’ dag.

Hoe kan u er nu voor zorgen dat de verkoop wat vlotter kan verlopen en dat u loon naar werken kan ontvangen? Door uw boekhouding wat op te kuisen en uw structuur wat aantrekkelijker te maken.

Enkele Tips

Goede scheiding zaken – privé

  • Sta erbij stil dat u na de verkoop ook nog moet ‘leven’, de wagen waarmee u nu rijdt staat waarschijnlijk op de zaak.
  • U woont misschien in een woning waarvan uw bedrijf eigenaar is, of eventueel via een vruchtgebruik-constructie die nog niet volledig is verlopen.
  • De rekening-courant, zorg dat deze op ‘0’ staat. Dat ze is terugbetaald.
  • Misschien heeft uw bedrijf wel geïnvesteerd in kunst die u toch liever in uw woonkamer ziet hangen of staan?

Zorg dat de activa die u liever privé wenst te houden, voor de start van het verkoopproces ook daadwerkelijk uit uw bedrijf zijn gehaald. (Niet alleen fysiek maar qua eigendomstitel!)

Splits eventueel activiteiten

Het is mogelijk dat uw onderneming verschillende activiteiten heeft, naast uw hoofdactiviteit zijn er met de jaren kleine randactiviteiten ontstaan. Focus u op uw hoofdactiviteit. Een kandidaat-overnemer heeft in het algemeen geen interesse in deze randactiviteiten en vormt zo voor terughoudendheid want deze afstoten of stoppen kost geld.

Wenst u deze toch te behouden, breng deze dan over naar een aparte vennootschap. En misschien vindt u wel een overnemer met interesse voor deze ‘randactiviteiten’.

Vastgoed

Onroerend goed kan van de overname een zeer dure zaak maken, ook al staan de rentevoeten vandaag laag, het moet nog steeds terugbetaald worden. Als we rekening houden met de gemiddelde terugbetalingstermijn van een financiering voor een overname, wat zeven jaar is, (d.w.z. dat de overnemer moet dan de waarde van het onroerend goed terugbetalen op zeven jaar) maakt het dat wel heel zwaar en kan kandidaten afschrikken.

Indien mogelijk, splits op, een werkvennootschap en een vastgoedvennootschap, dan kan u eventueel het onroerend goed ofwel behouden en verhuren (aan de overnemer van je werkvennootschap) of verkopen.

Uw kosten

Betere cijfers, betere prijs. Dat is evident en met enkele ingrepen kan u daar nu mee starten:

  • Zorg voor een correcte en beperkte voorraad, te veel voorraad hebben kost geld.
  • Volg uw klanten kort op, tijdige betalingen zijn cruciaal, eventueel kan u korting geven voor contante betaling, maar ga hier voorzichtig en doordacht mee om want eigenlijk geeft u korting op uw omzet = daling winstmarge.
  • Richt u op uw meest rendabele producten en op uw ideale klanten.
  • Vraag een marktconforme bestuurdersvergoeding, een te hoge vergoeding verlaagt uw winst.
    • U kan altijd, gecorrigeerde cijfers, aan de kandidaat-kopers bezorgen. Dus naast de neergelegde cijfers, cijfers waar het ‘te veel’ aan bestuurdersvergoedingen uit is weg gelaten. (Te hoge vergoeding, luxe wagen(s), overdreven representatiekosten, …). 
  • Verminder zo goed mogelijk uw vaste kosten door uw efficiëntie te verbeteren.
  • Trap niet in de val door noodzakelijke onderhoudsbeurten uit te stellen of achterwegen te laten om zo de kosten te drukken. Als hierdoor uw machinepark kort na de overname moet vervangen worden zal de kandidaat hier rekening mee houden in zijn bod.
  • Maar vermijd wel overbodige investeringen, investeer enkel als het noodzakelijk is of als uw rendabiliteit hierdoor verhoogt.

Stabiele groei

Het groeipotentieel dat uw bedrijf bezit bepaalt de waarde ervan verhoogt de interesse van overnemers. Het kunnen voorleggen van een stabiele groei van ieder jaar van bijvoorbeeld 5% is interessanter dan het ene jaar 10% groeien om het jaar nadien met 7% achteruit te gaan. Het geeft aan de kandidaat vertrouwen als hij vaststelt dat de laatste jaren er een stabiele gezonde groei heeft plaats gevonden.

Maak gebruik van onze budgetten, cashflow-plannen, forecasts en groeiplannen om uw onderneming constant en gezond te laten groeien zodat u de prijs kan krijgen die uw bedrijf verdient.

Niet alles

Dit zijn maar enkele stappen die u kan nemen om uw bedrijf optimaal verkoopbaar te maken. Neem met ons contact op om te kijken hoe u uw zaak aan de zo hoogst mogelijke prijs kan verkopen zodat u zorgeloos kan genieten van uw welverdiende ‘rust’.

Wil je graag meer weten over het volledige plaatje? Aarzel dan niet om onze vierluik te lezen! In deel 1 gaan we dieper in op het belang van budgetteren binnen een bedrijf. Deel 2 geeft concrete tips om correct te budgetteren en deel 3 geeft een gedetailleerde uitleg over hoe je een correcte prognose kon opmaken. In deel 4 gaan we dieper in op statistieken en KPI's. Wens je een virtueel finance-team om je te ondersteunen? Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda. 



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x