7 inzichten over cashflow

17 mei 2021

7 inzichten over cashflow

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goed cashmanagement is voor het succesvol en duurzaam bestaan van een onderneming.

Daarom deze 7 inzichten om enkele zaken te verduidelijken en enkele mythes uit de wereld te helpen.

1. Winst is geen cash

Je kan iets verkopen met veel winst, maar zolang je klant niet alles heeft betaald ben je er niets mee. Tot dan is het eigenlijk maar een boekhoudkundig gegeven.

2. Je voorraad is geen cash

De vuistregel is dat elke euro die u aan voorraad spendeert, een euro is die u aan cash mist. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat voorraad gelijk is aan cash, maar totdat het is verkocht, neemt het gewoon ruimte in beslag.

3. Zet je verkoopfacturen om in cash

Zorg dat het geld waar je voor hebt gewerkt/goederen hebt geleverd ook bij jou op de bankrekening staat. Zolang een factuur niet is betaald, staat je cash bij iemand anders op de rekening. Verkrijg inzicht in de timing van je cash door je ontvangsten te voorspellen.

4. Cashflow is geen ‘intentie tot…’

Iets verkopen wil niet zeggen dat het 100% zeker is dat je het geld gaat ontvangen, laat staan dat het al direct op je bankrekening staat, omgekeerd, iets kopen betekent niet dat je het geld hebt om het te betalen.

5. Groeien kost geld

Een wagen die vooruit wil, heeft energie nodig, net zoals je bedrijf geld nodig heeft om te groeien. Voor de groei, de toekomst van je bedrijf is het daarom belangrijk het nodige werkkapitaal (je energie) te voorzien en te vergroten.

6. Cash beschermt je

Tegen wat? Tegen je faillissement. Hou je cashflow stromend en zorg ervoor dat geld trager uit je bedrijf gaat dan dat het binnenkomt. Als je niet makkelijk aan nieuwe of extra inkomende geldstromen kan komen, zorg dan dat er voldoende op je bankrekening staat. Voorzie een spaarpot voor als het even tegen zit.

7. Groei kan je voorspellen

Cashflow prognoses zijn meer dan alleen het voorspellen van mogelijke toekomstige financiële problemen. Ze kunnen je ook laten zien wanneer het juiste moment is om te profiteren van nieuwe groeimogelijkheden.

We hopen dat deze inzichten zinvol zijn en dat je weer iets hebt geleerd, of misschien iets bevestigd hebt zien worden. Wil je graag meer weten over het volledige plaatje? Aarzel dan niet om onze vierluik te lezen! 

Ga aan de slag met je cijfers, kom te weten hoe cash door je onderneming stroomt. Wil je graag meer lezen over cashflowmanagement en liquiditeit? Mis dan zeker het volgend artikel niet: '4 Tips voor een goed cashmanagement', 'Waarom elk bedrijf een cashflow analyse nodig heeft?' en 'Houd uw cash stromend!'. Wens je een virtueel finance-team om je te ondersteunen? Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x