5 redenen waarom jouw onderneming een virtuele CFO nodig heeft!

20 februari 2019

5 redenen waarom jouw onderneming een virtuele CFO nodig heeft!

"Kristof, doen jullie dat allemaal? Ik had geen idee!" Het is geen verrassende opmerking. Om eerlijk te zijn, het is iets dat ik nogal wat vaker hoor van potentiële klanten, tijdens opdrachten en bij netwerkevenementen. Veel mensen weten niet goed wat een virtuele CFO doet. Zijn wij accountants? Boekhouders? CFO's? Of al het bovenstaande?

Wat is een virtuele CFO?

In het Engels spreekt men over een Virtual Chief Financial Officer. Simpel gezegd, wij zijn CFO’s waar u een beroep op doet als u ze nodig heeft, een effectieve manier voor bedrijven om solide financiële steun te krijgen zonder de toewijding en de kosten van een fulltime CFO. 

Naarmate werkplekken veranderen - van een honkvaste plaats tot wereldwijd, door op cloud gebaseerde technologieën - herkennen slimme bedrijven snel de voordelen van het uitbesteden van de functie van hun chief financial officer (CFO) of andere financieel expert.

En terwijl de behoefte aan virtuele CFO's toeneemt, blijkt het maar al te vaak dat ‘de cijfers’ naar de achtergrond worden geduwd. Ja, u krijgt misschien iemand aan boord om uw facturen in te boeken en om ze nadien te betalen, maar hoe zit het met het strategisch en financieel beheer van de groei van je bedrijf?

“Maar hoe verschilt dit van een boekhouder of een accountant?” Hoor ik u vragen. Uitbesteding van een CFO helpt bedrijven bij het strategisch denken en opereren, om zo hun financiële voordelen te maximaliseren. We kijken achter de cijfers en zorgen ervoor dat ondernemers al hun financiële informatie begrijpen zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen. We kunnen zelfs deelnemen aan team- en managementvergaderingen, zodat we alle aspecten van uw bedrijf doornemen. Wij zijn geen traditionele accountant of boekhouder die u eenmaal per kwartaal of eenmaal per jaar ziet. Wij zijn een uitbreiding van uw team!

“Maar mijn boekhouder/accountant maakt ook een budget en financieel plan op.” Dat klopt, maar dat doet hij af en toe, even er tussendoor. Bij A2Z Services is dat onze hoofdactiviteit, onze core business, 80% van onze tijd bestaat uit het opmaken van budgetten, forecasts, financiële plannen en periodieke rapporteringen en niet iets dat we er even bijnemen. 

Met onze virtuele CFO-dienst bieden wij u:  

1. Meer flexibiliteit  

Iedereen is het erover eens, veel kleine en middelgrote ondernemingen hebben niet de behoefte aan een fulltime-functie van een CFO. Virtuele CFO's geven deze bedrijven toch toegang tot ervaren professionals in de top van hun management zonder de last van het in dienst nemen van een fulltime medewerker op hetzelfde niveau. Virtuele CFO's bieden budgettering, managementrapportage en op hoog niveau bedrijf-strategisch advies aan. Beroep doen op een virtuele CFO - zoals vereist voor uw bedrijf - vergroot de flexibiliteit enorm, omdat u alleen betaalt voor wat u nodig heeft.

2. Verhoging van de productiviteit

Gebruikmaken van een virtuele CFO betekent dat u zelf of uw (senior)medewerkers de focus kunnen richten op hun belangrijkste verantwoordelijkheden, in plaats van op zaken buiten hun vakgebied. 

3. Verschillende expertises

Onze virtuele CFO’s werken in verschillende sectoren en bedrijfstypen, van kleine start-ups tot gevestigde multinationale organisaties. Dit betekent dat onze virtuele CFO’s een grotere diversiteit aan uitdagingen tegenkomen. A2Z Services stelt die ervaringen en expertise tot uw beschikking. 

4. Cash flow management

Cash is king, we horen vaak van klanten die beweren dat hun bedrijf bloeiend is, maar niet het geld lijken te vinden om de dagelijkse uitgaven te betalen. Kasstroomproblemen zijn normaal voor kleine tot middelgrote ondernemingen, omdat zij zoeken naar een evenwicht tussen klantentevredenheid, het vinden van nieuwe klanten ... en het gewoon betalen van de rekeningen. Er zijn vaak complexe problemen onder het oppervlak waar onze klanten zich niet eens van bewust zijn. Combineer dat met snelle groei en veranderingen in de wetgeving en plots wordt de cash flow een groot probleem. Onze virtuele CFO's helpen bij het identificeren van deze problemen en het implementeren van uw cash flow-beheer.

5. Toegang tot accurate gegevens en rapporten

Heeft u er geen zin in om financiële rapporten te schrijven? U bent niet alleen. Als u van nature geen cijfer-cruncher bent of twijfelt aan de nauwkeurigheid van uw cijfers, dan heeft u veel baat bij onze virtuele CFO-dienst. Cijfers en gegevens interpreteren en de implicaties ervan begrijpen zijn essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen om uw bedrijfsgroei te stimuleren. 

Laat ons uw sparringpartner zijn

We horen ondernemers vaak zeggen: "Niemand kent mijn bedrijf beter dan ik." Wij zijn het daar mee eens. Een virtuele CFO-dienst gaat in hoofdzaak niet over hoe je zaken moet doen. Het belangrijkste doel van een virtuele CFO-dienst is om u tijdig accurate financiële informatie te geven en u regelmatig te ontmoeten als klankbord om u te helpen goede financiële beslissingen te nemen. Wij bij A2Z Services willen verder gaan, wat ons positief onderscheidend maakt is het feit dat ons team bestaat uit financieel experten met de nodige businesservaring, we zijn tenslotte ook ondernemers. Wij benaderen uw financiële situatie uit een breder perspectief, ondernemen denkt tenslotte niet in afdelingen, alles is met elkaar verbonden. 

Al deze expertise staat tot uw beschikking om u nog beter te helpen om te doen waar u goed in bent en om te focussen op de groei en het succes van uw onderneming. Wil je meer lezen over de taken van een CFO en de voordelen van een virtuele CFO? Lees dan zeker deze artikels: 'CFO 4 a day en uw onderneming', 5 redenen waarom jouw onderneming een virtuele CFO nodig heeft!, 5 redenen waarom steeds meer KMO's kiezen voor onze virtuele CFO-dienst. Wens je een virtueel finance-team om je te ondersteunen? Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda.
{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x