10 Tips om te besparen op je vaste bedrijfskosten

8 april 2019

10 Tips om te besparen op je vaste bedrijfskosten


Elke onderneming is ermee bezig, op een zo efficiënt mogelijk manier ondernemen. Een van de manieren om dit te doen is kritisch te kijken naar de kosten. Hier 1O tips om je daarbij te helpen.  

Is een (luxueus) kantoor (in de stad) echt nodig?

Ben je niet afhankelijk van klanten die (per toeval) je onderneming passeren, dan kun je een kantoorruimte overwegen op een minder dure locatie die meer ruimte biedt en dikwijls beter bereikbaar is. Denk eens aan co working of flex desk kantoren. Of doe beroep op een virtueel kantoor, deze bieden speciale  formules op maat aan, vooral voor starters een ideale oplossing. Je leert er andere ondernemers kennen wat misschien ook je omzet ten goede kan komen.

 1. Denk ook eens aan thuiswerken.
  Dankzij de digitalisering en het werken in cloud-omgevingen is thuiswerken heel gemakkelijk, toch als de functie het toelaat. Zorg wel voor een goede policy (je sociaal secretariaat kan je daar perfect bij helpen).

 2. Koop apparatuur en kantoorinrichting tweedehands of op een veiling.
  Het inrichten van een kantoor hoeft niet peperduur te zijn, houd de kosten laag en ga op zoek naar tweedehandsmeubelen en -apparatuur. Denk eens aan veilingen n.a.v. stopzettingen/falingen daar kan je goede zaken doen. Let wel dat je steeds degelijk materiaal koopt. Ga voor kwaliteit aan een lage prijs. Zorg wel voor een aangename werkomgeving, maar dat hoeft niet altijd veel geld te kosten.

 3. Verhuur overtollige ruimte.
  Te groot kantoor of gebruik je bepaalde ruimtes niet constant. Deze overtollige ruimte, kan je onderverhuren aan een ander bedrijf. Zo recupereer je een deel van je huurkosten, kijk wel of je huurcontract het toelaat.

 4. Werk samen met andere ondernemingen.
  Gevestigd op bedrijventerrein of werk je in een gebouw met meerdere ondernemingen? Misschien kun je kosten besparen door met de andere ondernemingen goederen en diensten te delen of gezamenlijk in te kopen.

 5. Ga less-paper
  Volledig paperless lukt (nog) niet, maar door al veel minder papier te gebruiken, bespaar je niet alleen op materiaalkosten (denk aan je inktpatronen), maar ook op tijd en energie. Door Cloud-toepassingen en digitalisering is het tegenwoordiger heel makkelijk om less-paper te gaan.
   
 6. Bekijk je contracten.
  Het loont de moeite om te kijken of je je contracten tegen betere voorwaarden kunt (her)afsluiten, bij een andere leverancier of je huidige leverancier. Bepaalde prijzen veranderen dagelijks, dus het is goed om te kijken of je contract misschien goedkoper kan. Houd wel altijd rekening met de opzegtermijn om een eventuele extra kosten te voorkomen.

 7. Zeg niet noodzakelijke abonnementen op.
  Aansluitend op voorgaande tip bekijk welke abonnementen het bedrijf heeft en zeg degene op die je eigenlijk niet nodig hebt.

 8. Check of je geen recht hebt op subsidies.
  De Vlaamse Overheid biedt een aantal subsidies aan voor ondernemingen. Als je hierover meer te weten wilt komen, klik je hier.

 9. Zoek financieel advies op maat voor je bedrijf.
  Laat je bijstaan door financiële experts, zij kunnen je begeleiden met expertise maar ook met eenvoudige tips & tricks. Een goed inzicht in de cijfers van je bedrijf is onontbeerlijk om succesvol te zijn. Vind bij ons je financieel advies op maat van je bedrijf.


Wil je graag meer weten over het volledige plaatje? Aarzel dan niet om onze vierluik te lezen! In deel 1 gaan we dieper in op het belang van budgetteren binnen een bedrijf. Deel 2 geeft concrete tips om correct te budgetteren en deel 3 geeft een gedetailleerde uitleg over hoe je een correcte prognose kon opmaken. In deel 4 gaan we dieper in op statistieken en KPI's. Wens je een virtueel finance-team om je te ondersteunen? Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x