Aandelenfinanciering: wat is het en wat doet het voor jouw kmo?

11 augustus 2020

Aandelenfinanciering: wat is het en wat doet het voor jouw kmo?

Aandelenfinanciering, ook wel overnamefinanciering wordt veelal door startende ondernemingen aangewend om nieuwe fondsen of kapitaal te verwerven. Ook bedrijven die willen uitbreiden, maar niet over het nodige kapitaal beschikken, zullen aandelen vrijmaken om hen hierin te voorzien.

Maar wat houdt die aandelenfinanciering nu precies in en wat moet je er zeker over weten? Wij gidsen je in dit blogbericht door de belangrijkste aandachtspunten, vooraleer je ermee aan de slag gaat.


Wat is aandelenfinanciering?

Aandelenfinanciering is simpelweg het verkopen van aandelen om meer investeringskapitaal te verwerven. Met het kapitaal, dat op deze manier vrijkomt, kan een kmo nieuwe investeringen doen, overnames financieren of simpelweg uitbreiden. De aandelen die verkocht worden, zijn een eigendomstitel die aanduidt dat een deel van de onderneming in bezit is van de aandeelhouder.

Een bedrijf kan pas overgaan tot deze vorm van financiering, wanneer ze beursgenoteerd zijn. De onderneming kan een eerste keer aandelen vrijgeven, maar ook een tweede en derde keer. Indien een onderneming extra aandelen vrijgeeft, zal de waarde van de aandelen van de bestaande aandeelhouders gaan dalen. Voor hen is het dus iets negatiefs wanneer er extra aandelen vrijkomen.

Beleggers, die de vrijgekomen aandelen kopen, krijgen naast zeggenschap in de onderneming ook dividenden. Bij eventuele doorverkoop van de aandelen, kunnen ze zelfs mooie winsten boeken indien de onderneming erop vooruit gegaan is. Aangezien het risico -bij het aankopen van aandelen- van kleine of startende bedrijven groter is, zullen beleggers enkel investeren wanneer die onderneming heel wat groeipotentieel heeft en ze een hoog rendement verwachten.


Aandelenfinanciering voor kleine ondernemingen

Voor kleinere bedrijven is het daardoor net iets moeilijker om over te stappen op aandelenfinanciering dan voor gerenommeerde bedrijven die willen uitbreiden. Voor kleinere bedrijven is het namelijk zo dat het startkapitaal dikwijls bestaat uit eigen inbreng. Voor hen is het dus bijna noodzakelijk om zelf mee te investeren in het bedrijf om andere investeerders ook te overtuigen. Indien je zelf, als kleine onderneming, niet bereid bent om eigen fondsen te pompen in het bedrijf, zal dit voor beleggers en investeerders een indicatie zijn dat er weinig muziek in het project zit, en zij zullen bijgevolg niet snel aandelen kopen.


Voor- en nadelen van aandelenfinanciering voor kmo’s

Denk jij erover na om extra fondsen vrij te maken door middel van aandelenfinanciering? Hou dan zeker rekening met zowel de voor- als nadelen, verbonden aan een beursnotering.

VoordelenNadelen

Door de verkoop van aandelen beschikt de onderneming over nieuw kapitaal dat meteen opnieuw geïnvesteerd kan worden. Zo kan een overname of uitbreiding gerealiseerd worden die anders niet mogelijk was, of in het slechtste geval gebruikt worden om het voortbestaan van de onderneming te garanderen.

Door een beursnotering zal de druk op de onderneming om beter te presteren aanzienlijk verhogen. Het is dikwijls zo dat hierdoor de focus verschuift. Er zal eerder ingespeeld worden op korte-termijn doelstellingen om de beleggers en investeerders tevreden te houden. Een valkuil die vermeden dient te worden.
De oprichters van de onderneming krijgen door de beursnotering ook de mogelijkheid om hun deel van de aandelen te verkopen. Hierdoor kunnen zij op persoonlijk vlak heel wat winst maken.


Waarschijnlijk één van de grootste bedenkingen die u zich moet maken bij een beursnotering, is dat het zeggenschap in de eigen onderneming vermindert. Aandeelhouders krijgen heel wat inspraak op de algemene bedrijfsvoering waar u rekening mee zal moeten houden.
Tenslotte gaat een beursnotering ook gepaard met de nodige media-aandacht. Beursgenoteerde bedrijven komen dikwijls voor in jaaroverzichten, of financiële vakliteratuur.


Ook de (administratieve) kosten die een beursnotering met zich meebrengen zijn niet te onderschatten. Er komen heel zware eisen van aandeelhouders op vlak van rapportages, waardoor er een stevige werklast bijkomt. De kosten hieraan verbonden zijn vaak zeer fors. Iets wat voor kleine ondernemingen soms niet haalbaar is.


Wil je meer lezen over veelvoorkomende financiële problemen bij startende of groeiende ondernemingen? Lees dan zeker de volgende artikelen: 'Bekend met de term Burn Rate en wat dit zegt over je bedrijf?' en '4 financiële problemen voor jouw onderneming'. Vergeet ook niet om jouw boekhouding op te kuisen om een goed beeld te hebben van je onderneming. 

Wil je graag nog wat meer uitleg, of denk je eraan om over te schakelen op aandelenfinanciering? Neem dan vandaag nog contact met ons op en wij staan je bij met advies en ondersteuning. We gaan samen na wat binnen de mogelijkheden ligt, en begeleiden je bij een eventuele beursnotering, zodat jij je in eerste instantie al geen zorgen hoeft te maken over de administratieve rompslomp. Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda. 


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x