Moet mijn adviseur ervaring hebben in mijn sector?

11 januari 2022

Moet mijn adviseur ervaring hebben in mijn sector?

Moet een adviseur ervaring hebben in jouw sector? Ontdek het verrassende antwoord op deze populaire vraag in dit artikel, alsook de voor- en nadelen die hieraan verbonden zijn

Bij A2Z krijgen we regelmatig de vraag of we reeds op andere projecten gewerkt hebben in de sector van onze klant. Veel adviseurs krijgen deze vraag vroeg of laat weleens gesteld. “Mijn bedrijf is uniek. Mijn sector is speciaal en ingewikkeld. Als je geen ervaring hebt in mijn branche, hoe kun je me dan optimaal adviseren en helpen?”


Real-life voorbeeld

We verduidelijken deze vraag aan de hand van een situatie die enkele weken geleden is voorgevallen. Een potentiële klant, eigenaar van een metaalbedrijf, stelde de volgende vraag: 

"Jullie hebben niet veel ervaring in de metaalsector, hoe kunnen jullie me dan helpen een beter metaalbedrijf te worden?"

Het is een gegronde vraag, en we begrijpen de bezorgdheid van de klant. Het antwoordt hierop is genuanceerd en bovendien is het belangrijk om zowel de voor- als de nadelen in overweging te nemen.


Het omgekeerde scenario: ervaring in slechts één sector

We stellen de vraag omgekeerd: wat gebeurt er als je kiest voor een CFO met ervaring in slechts één sector?

Als je beroep doet op een adviseur die uitsluitend met ondernemingen in één specifieke sector heeft gewerkt, dan is de kans groot dat deze persoon hetzelfde advies al heeft gegeven aan elk van de voorgaande bedrijven. En die bedrijven, dat kunnen weleens je concurrenten zijn. 

Als je je bedrijf uniek wilt maken om je te differentiëren naar de concurrentie toe, dan moet je niet afgaan op advies die de ronde doet in de sector. Door out-of-the-box te denken verkrijg je een voorsprong op de concurrentie. 

Als je beroep doet op een expert die vele jaren ervaring heeft in verschillende sectoren, dan kunnen nieuwe opportuniteiten aan het licht komen. Bij A2Z Services krijg je toegang tot informatie, ervaring en kennis die onze CFO’s tijdens hun 20- tot 35-jarige carrière hebben opgebouwd. Onze CFO's hebben in veel verschillende bedrijven en sectoren gewerkt en zetten al die ervaring en kennis om naar innovatieve oplossingen. Werken met een CFO die ervaring heeft in verschillende sectoren geeft je dus een extra voordeel waar je concurrenten geen toegang toe hebben.


Waarom een profiel overwegen die weinig ervaring heeft in jouw domein?

Elke onderneming is uniek en elke sector kent strenge vereisten. Afhankelijk van de consultant bij wie je advies inroept, is het al dan niet van belang dat dit profiel kennis heeft in jouw sector zoals bijvoorbeeld een advocaat. Bij virtuele CFO's daarentegen geldt deze regel niet. De reden? Bedrijfsstructuren zijn universeel.

De CFO's die deel uitmaken van A2Z Services hebben ervaring in verschillende domeinen. Die expertise passen ze toe over de sectoren heen op elke unieke situatie. Dit biedt inzichten in de specifieke gebieden waar je hulp in nodig hebt en brengt een overvloed aan oplossingen mee om jouw uitdagingen tot een goed einde te brengen. Dankzij 'out-of-the box'- en innovatiefgericht denken kunnen de oplossingen van A2Z zorgen voor een voorsprong op de concurrentie. Bijkomend kunnen besparingen en opportuniteiten worden gevonden waar je zelf niet op zou komen als je je zou beperken tot de oplossingen die gehanteerd worden in jouw sector.


Waar moet je wél op letten bij het selecteren van een (virtuele) CFO? 

Ervaring in de sector heeft zowel voor- als nadelen en geeft geen garantie op een succesvolle samenwerking. Bij het selecteren van een (virtuele) CFO voor je onderneming mag dit dus zeker geen vereiste zijn. Het aanleveren van innovatieve, strategische inzichten in de manier waarop je bedrijf opereert is de belangrijkste kernwaarde waar jouw toekomstige CFO aan moet voldoen. 

PS: We hebben de zaakvoerder van het metaalbedrijf kunnen overtuigen om met A2Z Services in zee te gaan. Als financiële co-piloot zullen we samen zijn groei duurzaam verderzetten.

Wil je graag meer lezen over wat een CFO voor jouw onderneming kan betekenen? Lees dan zeker het volgende artikel: '5 redenen waarom jouw onderneming een virtuele CFO nodig heeft'. Wens je een virtueel finance-team om je te ondersteunen? Een succesvolle samenwerking begint met een goed gesprek. Ontdek het dienstenpakket van A2Z en leg nu jouw gratis en vrijblijvend gesprek van 30 minuten vast, rechtstreeks in onze agenda.

Boek nu jouw vrijblijvend gesprek van 30 minuten{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x