Stay in control tijdens de Lockdown Light

30 maart 2020

Stay in control tijdens de Lockdown Light

Wij zijn nu enkele weken ver in onze ‘Lockdown Light’. Ons sociaal leven is tot een strikt minimum teruggebracht, gedaan met gezellig op restaurant te gaan, te slenteren in de winkelstraten shop in, shop uit. Kortom onze economie ligt voor een groot deel stil. De effecten zijn gigantisch. Hoe gaan bedrijven en organisaties daar mee om?

Bij ons, virtuele CFO-diensten, zijn we nog meer online gegaan. En ook veel andere ondernemers hebben hun weg naar het digitale/virtuele gevonden. Maar dat kan natuurlijk niet voor iedere onderneming. Vaak is een fysieke aanwezigheid noodzakelijk en daar waar dat niet meer mag moeten de activiteiten letterlijk worden gesloten. Elke finance-professional, maar uiteindelijk ook elke ondernemer moet nu eigenlijk een aantal basisstappen zetten om zijn financiële toestand onder ‘controle’ te houden.

1: Analyse van je liquiditeiten

Als eerste stap is het noodzakelijk om een liquiditeitsanalyse te maken. Inmiddels is bekend welke effecten deze gezondheidscrisis heeft op inkomstenstromen. Dat gaat ruimer dan een omzetanalyse. Velen zijn nu wellicht vol aan de slag voor hun klanten maar of die de rekeningen gaat betalen is maar de vraag. Maak dus niet alleen een omzetanalyse maar ook een inkomstenanalyse. Verander eventuele betalingsafspraken. Want niet iedere klant zal automatisch sneller gaan betalen. Werk dus waar mogelijk met automatische inning, vooruitbetaling, enz. Vergroot de voorspelbaarheid van de cashflow!

2: Analyse van je uitgaven

Vervolgens maak je een analyse van je uitgaven. Daarbij is het voorkomen van onnodige uitgaven natuurlijk logisch. Kijk welke zaken per direct kunnen worden opgezegd of gestopt. Soms is de keuze al voor je gemaakt omdat vervoer, horeca en andere aan sociale contacten verbonden activiteiten zijn gestaakt. Ook zijn er uitgaven die kunnen worden uitgesteld. De fiscale administraties werken daar al actief aan mee. Hierbij moet wel worden bedacht dat hier sprake is van uitstel en niet van afstel. Het biedt op korte termijn wat ademruimte maar voor de langere termijn moeten we rekening houden met bezuinigingen en extra belastingen om de collectieve uitgaven van de overheden te kunnen blijven dragen.

3. Analyse van je cash(flow)

Nadat je hebt vastgesteld welke inkomsten je in de komende maanden kunt verwachten en je hebt je uitgavenpatroon geherdefinieerd kun je de liquiditeitsanalyse combineren met een financieringstraject. Stap drie stelt namelijk vast in welke cashpositie je zich nu bevindt, hoe die zich ontwikkelt in de komende weken en maanden en waar er gaten zullen vallen. Daarover ga je met je klanten, leveranciers, investeerders en kredietinstellingen in gesprek. Want als er liquiditeitsdruk komt en facturen niet meer betaald kunnen worden, stoom je af op een faillissement.

Iedereen; onze regering, economen, onze banken en bedrijven, schreeuwt dat dit niet mag gebeuren. Gezonde bedrijven moeten worden gesteund met maatregelen. Maar als het puntje bij het paaltje komt, zal duidelijk worden wat er van die woorden moet worden geloofd. Het moment dat de facturen en rekeningen onbetaald blijven, dan zal de werkelijke omvang van deze coronacrisis zichtbaar worden.

Je moest al bezig zijn 

Dus: deze Lockdown Light heeft invloed op je cash: breng die in kaart door een realistische inkomstenanalyse en realistische uitgavenanalyse en dit in combinatie met een financieringsplan.

Volg ondertussen de richtlijnen van de regering op en blijf ook zorgzaam naar elkaar en in het bijzonder op diegenen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Wil je aan de slag maar weet je niet hoe? Neem dan vandaag nog met ons contact op en samen krijgen we Covid-19 klein!

Honger naar meer kennis en inzichten over finance en cijfers? Ontvang onze tips & tricks door een druk op onderstaande knop!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x