3 Tips voor een succesrijk cashmanagement

10 juni 2019

3 Tips voor een succesrijk cashmanagement

Iedereen kent de uitspraak, Cash is king. Maar hoe zorg je er nu voor dat je cash niet de hofnar wordt van jouw bedrijf?

Laten we eerst starten met de wat en de waarom.

Simpelweg draait cashmanagement over het optimaal gebruiken van je geldvoorraad en het beheren van al je geldstromen.

En het is de reden waarom bedrijven failliet gaan of verplicht worden te stoppen. Dat is nu zeer extreem maar als je jouw cashpositie verwaarloost, heeft dit ook een effect op de groei van je bedrijf, doordat er gewoonweg te weinig geld binnenkomt ofwel gaat er een deel naar kosten/uitgaven die niet nodig zijn en bijgevolg er geen geld meer is voor noodzakelijke investeringen of het aanwerven van medewerkers.

3 Tips voor een succesrijk cashmanagement

1. Breng het in kaart.

Wat je niet weet kan je niet managen, dus begin met het in kaart brengen van je geldstromen, wat komt er wanneer binnen en hoeveel gaat er wanneer buiten. Wees er actief mee bezig.

2. Niet alleen de taak van één persoon of afdeling.

Iedereen binnen je bedrijf moet ermee bezig zijn, het is de taak van elke medewerker om zorgvuldig met het geld van het bedrijf om te gaan. De boekhouding/finance-afdeling brengt het in beeld maar het is aan iedereen binnen het bedrijf om het mee te managen.

  • Wordt er niet te veel ingekocht/ te duur ingekocht?
  • Wordt er niet te veel korting gegeven/ te lang betalingsuitstel toegestaan?
  • Wordt er niet te veel verspild aan bedrijfsmaterieel?
  • Wachten we niet te lang om de facturen te versturen?

Iedereen, elke afdeling kan en moet zijn steentje bijdragen. “Het is weinig efficiënt om een anti-muggenapparaat in het stopcontact te plaatsen als je de ramen wagenwijd laat open staan met al de lichten aan.”

3. Praat met je klanten en leveranciers.

De meest gebruikte kredietvorm is het leverancierskrediet. Maak er gebruik van, maar zeker geen misbruik, je businesspartner heeft ook nood aan cash! Wat als hij door jouw ‘misbruik’ morgen jouw noodzakelijk grondstoffen niet meer kan leveren?

Heeft je klant eindelijk dat grote contract bij je getekend maar vraagt dit ook de nodige voorfinancieringen, leg dan aan je klant uit dat voor de geslaagde uitvoering van het contract een correcte/stipte betaling van belang is.


Elke onderneming, hoe groot of hoe klein, gevestigde waarde of net gestart, allemaal hebben ze baat bij cashmanagement. Zeker innovatieve bedrijven, starters en snelgroeiende ondernemingen plukken de vruchten van een goed cashmanagement. Zij kampen al te vaak met een te krappe voorraad cash. Zeker wanneer ze veel moeten investeren in voorraden en andere activa en tegenover die cash-uitgaven nog weinig cash-inkomsten staan.

Laat ons weten wat je van deze tips vindt. Wil je meer gratis tips & tricks ontvangen voor een gezond financieel beleid? Lees onze andere artikels en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Wil je jouw cashpositie verbeteren? Wacht dan niet langer en ontdek hoe wij je hierbij kunnen helpen.Elke KMO heeft recht op zijn CFO - A2Z Services - 02 304 08 57 - info@a2zservices.beSchrijf je in om gratis onze tips & tricks te ontvangen

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x